Από την αρχή της πανδημίας έχουν περάσει 20 μήνες. Παρά τις όποιες εκτιμήσεις, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα επικοινωνιακά «τερτίπια» της κυβέρνησης για τον δρόμο προς την «ελευθερία», ζούμε ημέρες πρωτόγνωρης έξαρσης την περίοδο αυτή.
Πάνω από 16.000 συνάνθρωποί
μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει «φρακάρει» για μια ακόμα φορά. Τα νοσοκομεία γίνονται μιας νόσου, άνθρωποι που έπρεπε να βρίσκονται σε ΜΕΘ νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και σε ράντζα. Επιπλέον, φέτος, λόγω διαφορετικών συνθηκών, θα έχουμε και τη παρουσία του ιού της γρίπης.Την ίδια ώρα το αγαθό της Υγείας γίνεται όλο και πιο κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες τη γύμνια του δημόσιου συστήματος.
Όχι εμείς, αλλά η γιατρός και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε: «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, σε λίγο θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορωνοϊό ή ασθενής με εγκεφαλικό». Αν αυτό δεν αποτελεί ομολογία αποτυχίας και διάψευσης των κυβερνητικών δηλώσεων για το ότι «το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο», τότε τι είναι;
Αν έχουν δημιουργηθεί 1300 ΜΕΘ, όπως διατείνεται ο υπουργός Υγείας, γιατί μπαίνει θέμα διαλογής όταν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι κάτω από 500;
Πρόσφατα είδαμε και στο νησί μας, περιστατικά που έχρηζαν νοσηλείας και αντί να μεταφέρονται στο περιφερειακό νοσοκομείο Σύρου ή στην Αθήνα να βρίσκονται στην άλλη άκρη του Αιγαίου (Χίος!). Σε περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων είδαμε και το δημόσιο σύστημα στη Πάρο, το Κέντρο Υγείας, να αναστέλλει για δέκα ημέρες την πλήρη λειτουργία του λόγω κρουσμάτων στο χώρο του, όπως και τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων. Έγκαιρα καταγγείλαμε την κρατική αναλγησία που μετράει σαν κόστος την υγεία και δεν παίρνει μέτρα για πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αλλά και τοπικά, υπήρξαν παρεμβάσεις παραγόντων της πολιτικής ζωής του τόπου μας, με παρότρυνση στο ανεμβολίαστο τμήμα του πληθυσμού για να εμβολιαστεί.
Μέχρι εδώ τίποτα το μεμπτό, ίσα-ίσα. Την ίδια παρότρυνση κάνουμε και εμείς, θεωρώντας ότι το εμβόλιο κατά του covid-19 αποτελεί κατάκτηση της επιστήμης που η ανθρωπότητα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό, που δεν έχει, και να το αξιοποιήσει με δεδομένο ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό όπλο κατά του κορωνοϊού.
Από κει και πέρα όμως καμία αναφορά από όσους έσπευσαν να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νησί μας, που ήταν υποβαθμισμένη προ της πανδημίας, άρα πολύ περισσότερο μετά και εν μέσω αυτής. Κανένας προβληματισμός για την εμφάνιση άνω των 10 κρουσμάτων στο ΚΥ. (Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας υπήρξε αυτή η αναλογία κρουσμάτων στο προσωπικό τους;).
Την ίδια στιγμή καμιά κριτική από κανέναν για την πολιτική ανακύκλωσης «δοκιμασμένων» μέτρων που μας έχουν οδηγήσει στα σημερινά αποτελέσματα, για την πολιτική που θεοποιεί την ατομική ευθύνη των πολιτών και μετακυλύει το κόστος της πρόληψης στο λαό.
Είναι αντιφατικό να λες ότι κόπτεσαι για την υγεία του λαού και την ίδια ώρα να αποδέχεσαι αμαχητί ή να περιορίζεις την διεκδίκηση σε επιστολική διαμαρτυρία, να αποδέχεσαι την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, τη κατάσταση της δημόσιας υγείας, τη κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς και στα σχολεία, τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ» που προβλέπει συγχωνεύσεις και παραπέρα εμπορευματοποίηση. Δεν μπορείς να αγνοείς την αναγκαιότητα οργάνωσης μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας κι ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων και να αδιαφορείς για το «τάισμα» με εκατομμύρια των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Δεν πρέπει να προκαλείς σύγχυση καλλιεργώντας τον εφησυχασμό επειδή στην Περιφερειακή μας Ενότητα έχουμε περίπου 14.800 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όταν ξέρεις ότι τα απογραφικά στοιχεία του πληθυσμού το 2011 δεν έχουν σχέση με το σήμερα. Όταν ξέρεις ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται και η Αντίπαρος με περίπου 2000 εμβολιασμένους. Ακόμα σε αυτόν τον αριθμό εμβολιασμένων περιλαμβάνονται εκατοντάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι ή επισκέπτες των νησιών μας, που δεν μπορούν φυσικά να προσμετρηθούν στο μόνιμο πληθυσμό.
Από την άλλη, σήμερα, χρειάζονται μέτρα που να πείθουν και όχι να εκβιάζουν.
Δεν μπορεί να αξιοποιείται από την κυβέρνηση ο εμβολιασμός για να καλλιεργεί κλίμα διχασμού και εκφοβισμού, κοινωνικού αυτοματισμού για την αποτίναξη των ευθυνών από τις πλάτες της και την ίδια ώρα να προχωρά παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το τέταρτο κύμα που διανύουμε θα είναι πιο φονικό από τα προηγούμενα, και είναι «στημένοι στο τοίχο» η κυβερνητική πολιτική και οι απολογητές της, όταν μίλαγαν για «το τέλος του τούνελ», για «το τελευταίο μίλι», που δεν είναι καθόλου φαιδρά αλλά τραγικά λεγόμενα.
Έχουν άδικα χαθεί λόγω έλλειψης μέτρων πολλές ανθρώπινες ζωές. Για να μη χαθούν κι άλλες χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για τα οποία από την πρώτη στιγμή φωνάζουν οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς. Χρειάζεται και εμείς στο τόπο μας να ορθώσουμε ανάστημα, μακριά από την «πολιτική οσφυοκαμψία» ορισμένων, την τακτική της «προσφοράς» στη κυβερνητική πολιτική και τη λογική του «να τα έχουμε καλά με τους από πάνω». Ο παριανός λαός και οι φορείς του πρέπει να απαιτήσουν:
- Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων. Δωρεάν πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν από τον εμβολιασμό.
- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση. Το συνεργείο του ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί ελέγχους βάσει προγράμματος σε όλα τα χωριά.
- Συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόπους δουλειάς.
- Αύξηση των δαπανών για την Υγεία.
- Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στο ΚΥ
- Ένταξη των ιδιωτών ιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για τη δωρεάν περίθαλψη στα ιατρεία τους ή με επισκέψεις κατ’ οίκον.
- Επίταξη, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης.
Σήμερα, το αίτημά μας για τη δημόσια υγεία στην Πάρο και την Αντίπαρο δεν μπορεί να είναι και κάτι λιγότερο από τη δόμηση μιας νέας μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και αν αυτή λέγεται, Κέντρο Υγείας ή μικρό Νοσοκομείο, που να ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα των νησιών μας.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι άμεσα θα το φέρουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε τον παριανό λαό μέσα από τους φορείς του, όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές και να γίνει πρωταγωνιστής για αυτά που δικαιούται ο ίδιος και τα παιδιά του.