Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, για τη Δημόσια Υγεία

 


Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον τομέα της υγείας και τι θα μπορούσε να είχε γίνει που δεν έγινε;

«Να μου επιτρέψετε να πω ότι τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας, εμάς μας απασχολούν διαχρονικά, με συνέχεια και με συνέπεια και όχι μόνο με αφορμές δυσάρεστα γεγονότα. Η κατάσταση, παλιότερη και σημερινή, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κεντρική εξουσία διαχρονικά στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης και των μνημονίων, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις και συμβάλλαμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κινήματος για τη

Δημόσια Υγεία στο νησί μας. Σηκώσαμε επίσης τα ζητήματα την περίοδο της πανδημίας αρνούμενοι την κυβερνητική πολιτική της θεοποίησης της “ατομικής ευθύνης”, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης του συστήματος με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση που προκαλέσαμε τον Μάρτη του 2021 στην πλατεία της Μ. Μαυρογένους, σε κλίμα βαριάς “τρομοκρατίας” από τη δημοτική αρχή και παρατρεχάμενους. Δημιουργήσαμε πίεση και τα όποια μέτρα που πάρθηκαν στο νησί μας ήταν αποτέλεσμα και της δικής μας πολιτικής απαίτησης. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου ήμασταν και είμαστε σε επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και αυτούς στο ΕΚΑΒ και αναδεικνύουμε τα προβλήματα τους. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Παρά το διπλασιασμό του πληθυσμού του νησιού από το 1986 -έτος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας- και τον διπλασιασμό των επισκεπτών του νησιού μας από την εποχή εκείνη, η στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου για πάρα πολλά χρόνια παραμένει σχεδόν η ίδια και σίγουρα πάντα με κενά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είχαμε στο παρελθόν δυο παιδίατρους έχουμε τώρα ένα, ένα μικροβιολόγο που τώρα δεν έχουμε κανένα, ένα γυναικολόγο που τώρα δεν έχουμε κανένα, ένα χειρούργο που τώρα δεν έχουμε κανένα και πάει λέγοντας όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στο διοικητικό και το βοηθητικό.
Αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιείται από την κεντρική εξουσία, πολιτικής διαχρονικά υποταγμένης στα μνημόνια, στο σύμφωνο σταθερότητας και τελευταία στις δεσμεύσεις περιστολής των δημόσιων δαπανών για το ταμείο ανάκαμψης.
Πρόσφατα είχαμε και το νομοθέτημα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που αποτελεί ταφόπλακα για ότι είχε απομείνει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.
Σήμερα λοιπόν είναι ακόμα πιο αναγκαία η διεκδίκηση για καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σταθεροποίησης των σοβαρών περιστατικών και ένα αξιόπιστο σύστημα έγκαιρης διακομιδής σε νοσοκομειακή μονάδα.
Δεν πρέπει με την στάση μας και την ανοχή μας να αποδεχτούμε την υποστελέχωση και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας στο αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι πρωταρχικό στοιχείο του ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας.
Απαίτηση μας το Κέντρο Υγείας να είναι πλήρως στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό, με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και επιστημονικές ειδικότητες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη, και να καλύπτουν με επάρκεια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον τομέα της υγείας και τι σκοπεύετε να κάνετε - διεκδικήσετε άμεσα αν εκλεγείτε;

«Το πλαίσιο της δική μας πολιτικής στο θέμα της υγείας αναφέρθηκε στη προηγούμενη απάντηση. Να θυμίσουμε ότι στις 19 Δεκέμβρη του 2022, φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από αυτό. Τα κύρια σημεία αυτής της απόφασης ήταν:
“Απαιτούμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με ένα πλήρως επανδρωμένο, σύγχρονο Κέντρο Υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και την πρόληψη, θα εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση των περιστατικών και την απρόσκοπτη και έγκαιρη μεταφορά τους με ένα σύγχρονο σύστημα διακομιδών.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα διεκδικούμε:
1) Κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών άμεσα με μόνιμο προσωπικό. (Γίνεται αναλυτική αναφορά των αναγκών).
2) Έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που να ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας, με συμπληρωματικές ειδικότητες, στελεχωμένο με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα απαραίτητα εργαστήρια.
3) Μονάδα αιμοκάθαρσης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεφροπαθών Πάρου - Αντιπάρου.
4) Σύγχρονο σύστημα διακομιδών.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πλαίσιο διεκδίκησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί μας, σήμερα.
Παράλληλα διεκδικούμε: Να δρομολογηθεί μια νέα κτιριακή υποδομή ΠΦΥ σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, που ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας, να διερευνήσει τον κατάλληλο χώρο κατασκευής του”.
Όλα τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να λυθούν μέσω της διαδικασίας της επιστολικής διαμαρτυρίας αλλά από την ειλικρινή, και αποφασιστική διάθεση του Παριανού λαού και των φορέων του να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.
Εμείς με την απόφαση αυτή ορίσαμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αυτό ήταν και το ζητούμενο για μας ώστε να ανοίξουμε την κουβέντα και αυτό επιδιώκουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.
Να ξεκαθαρίσουμε επίσης με σαφήνεια ότι η απόφαση αναφέρεται σε μία κτιριακή δομή ΠΦΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και στελεχωμένη με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό, αντί της διεκδίκησης ενός νοσοκομείου (δηλαδή δευτεροβάθμια περίθαλψη) που όπως έδειξε και η εμπειρία της Σαντορίνης έμεινε κτιριακή υποδομή κενή προσωπικού.
Η πρότασή μας έχει μελετηθεί, αξιολογηθεί και έχει τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού μας στο χώρο της υγείας.
Εμείς λοιπόν έχουμε βαριά προίκα και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και δεν ερχόμαστε σε μια παρατεταμένη κοινοβουλευτικά και τοπικά προεκλογική περίοδο να αρχίσουμε τα “θα”.
Έχω την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να πω τι θα κάνουμε αν εκλεγούμε, γιατί ότι αναφέραμε παραπάνω δείχνουν τον δρόμο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς τα πράγματα στο πλαίσιο της διεκδίκησης του Παριανού λαού. Για να απολαμβάνει στο τομέα της Δημόσιας Υγείας αυτά που χρυσοπληρώνει με τις εισφορές του, την άμεση και έμμεση φορολογία που καταβάλει και αντί να τα καρπώνεται σε παροχές για το επίπεδο της ζωής του, αυτά χρηματοδοτούν τσέπες άλλων
».