Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Σχετικά με τις παραλίες

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Ιουλίου θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης σχετικά με τις παραλίες τα παρακάτω και το Συμβούλιο τα δέχτηκε ομόφωνα:

Α. Την προσφυγή στον Εισαγγελέα και το Α.Τ. Πάρου
για την αυθαίρετη κατάληψη της παραλίας «Μικρή Σάντα» παρά την αντίθετη απόφαση του ΔΣ. Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όμως ο Δήμαρχος δεν ήταν σε θέση να μας πει αν το σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα μετά από 15 ημέρες !

Β. Την αποστολή επιστολής σε όσους αναπτύσσουν ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες, να τηρούν τα συμφωνητικά των μισθώσεων και τις αποστάσεις από τη θάλασσα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Πάρου θα προχωρήσει σε αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης. Αυτό φυσικά προϋποθέτει από μέρους της Δημοτικής Αρχής την ενεργοποίηση των επιτροπών ελέγχου παραλιών, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Εμείς σχετικές καταγγελίες έχουμε κάνει από το 2015 όπως και πέρσι τον Αύγουστο με αεροφωτογραφίες από όλες σχεδόν τις παραλίες με ομπρελοκαθίσματα, όπου επισημαίναμε ότι «Τελικά ο παριανός λαός και οι φορείς του  είναι αυτοί που με την οργάνωση και τη μαζική αντίδραση τους μπορούν να δώσουν λύσεις».

Τα πράγματα ωρίμασαν, οι αντιδράσεις γιγαντώνονται και ένα νέο κίνημα γεννιέται με βασικό σύνθημα ότι οι παραλίες ανήκουν στο λαό και επομένως η πρόσβαση σε αυτές πρέπει να είναι ελεύθερη.

Δυστυχώς ενώ η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στο κίνημα αυτό, στα λόγια το στηρίζει αλλά στη πράξη το υπονομεύει.

Βέβαια το βασικό αγκάθι είναι τα νομοθετήματα της κεντρικής εξουσίας, βάση των οποίων τα πάντα  είναι «διαθέσιμα» στο όνομα της «ανάπτυξης» και αποτελούν το έδαφος των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων.

Βασικό αίτημα  του κινήματος που αναπτύσσεται πρέπει να είναι η αλλαγή της νομοθεσίας.

Η παραχώρηση της απλής χρήσης, ο έλεγχος και η τήρηση των συμφωνημένων πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων και όχι του Υπουργείου Οικονομικών όπως τώρα.

Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, συμμετέχουμε στις δράσεις, παλεύουμε και διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.

Την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πάρος 19-7-23