Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ως πότε θα ξεχειλίζει η οργή;


 Είναι τεράστιες οι ευθύνες της εταιρείας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, όπως και ορισμένων μελών του πληρώματος, που συμμετείχαν στο αποτρόπαιο έγκλημα στον Πειραιά:

  • Γιατί καμία εταιρεία δεν

    εφαρμόζει τον σχετικό κανονισμό κατά τη διαδικασία του απόπλου.

  • Γιατί ήταν απούσα η Λιμενική Αρχή, ενώ βάση των κανονισμών πρέπει να είναι παρούσα τους κατάπλους και τους απόπλους των επιβατηγών πλοίων.

  • Γιατί ήταν απάνθρωπη η συμπεριφορά ορισμένων μελών του πληρώματος του BLUE HORIZON, που αμαυρώνει των κλάδο των ναυτεργατών.

Και βέβαια πραγματικά ανεκδιήγητος Υπουργός που θέλησε να εξισώσει θύτες και θύμα, για να αλλάξει στη συνέχεια δυο φορές τις δηλώσεις του προκειμένου να μαζέψει τα αμάζευτα. Ότι και να κάνει όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι υπάλληλος των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι βιώνουμε και εμείς από το ακτοπλοϊκό μονοπώλιο της BLUE STAR FERRIES που ρυθμίζει τα δρομολόγια όπως την βολεύει ανά εποχή, στη λογική κόστους- οφέλους, τα πανάκριβα εισιτήρια που σε κάνουν να σκέφτεσαι το ταξίδι για τις ανάγκες σου, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα γκαράζ όπου το ένα όχημα είναι πάνω στο άλλο.

Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου επιβάτη στον καταπέλτη του «Blue Horizon», σοκάρουν και σφίγγουν το στομάχι σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. Σοκάρει η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του κέρδους και του ατομικισμού, που οδηγεί στην αποκτήνωση ώστε να δολοφονούν έναν άνθρωπο, να τον σπρώχνουν να πνιγεί στη θάλασσα και ενώ τον βλέπουν να πνίγεται στα απόνερα, το πλοίο να ξεκινά κανονικά, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση και να μη θιγούν τα κέρδη της εταιρείας, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ο «χρόνος είναι χρήμα».

Μαζί με όσους κινητοποιούνται αυτές τις ημέρες για το στυγερό έγκλημα, στον Πειραιά, στην Κρήτη, στη Σάμο, στη Σύρο και αλλού, απαιτούμε και εμείς πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν,

  • Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν

  • Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

  • Να διεκδικήσουμε ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες .

Πάρος 7-9-23