Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου


Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος», με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί έναν φθηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μπροστά στον Αρμαγεδδώνα μέτρων που ετοιμάζει στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό και αλλού.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «δίνει το στίγμα της αριστεράς» και έκανε λόγο για μέτρα «κοινωνικής μεροληψίας υπέρ των πιο αδύνατων», επιβεβαιώνοντας ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για κοινωνική
πολιτική εννοεί την αναδιανομή της φτώχειας. Επίσης, παρουσίασε ως «κοινωνική ανακούφιση» την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, όταν προβλέπεται ότι θα θεσπιστούν οικονομικά κριτήρια.
Με αφορμή το «παράλληλο πρόγραμμα» ο Ανδρέας Ξανθός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει «μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την υγεία» και πέραν του μνημονίου, καθώς και ότι «διασφαλίζει» τις δημόσιες δομές υγείας.
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «ένα μικρό μέρος του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του «παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», που περιλαμβάνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων για το λαό.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» (σ.σ. έτσι ονομάζεται το «παράλληλο πρόγραμμα») δεν είναι καθόλου αθώο. Από τη μία περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας - κι αυτά με όρους και προϋποθέσεις - ενώ από την άλλη περιέχει διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες αντιλαϊκές ανατροπές.
Είναι χαρακτηριστικό πως προβλέπεται ότι το νοσοκομείο Θήρας θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για να μεταφερθούν το κόστος και η ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας στους δήμους και τις περιφέρειες, με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. «Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας», αναφέρεται στην επίμαχη τροπολογία, που συνεχίζει την τακτική της απαλλαγής του κράτους από τις υποχρεώσεις του και της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα οδηγούν οι αποφάσεις της ΕΕ που ψήφισε η κυβέρνηση ανέφερε το Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, ενάντια στο ΝΑΤΟ και οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής και αναφερόμενος στο «παράλληλο πρόγραμμα» έκανε λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να παραπλανήσει η κυβέρνηση το λαό ενώ προωθεί το Ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σημείωσε ότι η αγάπη της κυβέρνησης για το λαό τέλειωσε, εκεί που άρχισε η αγάπη της για το κεφάλαιο και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα κλιμακωθεί με 48ωρη απεργία όταν το Ασφαλιστικό έρθει στη Βουλή. Αναφερόμενος στους αγρότες σημείωσε ότι η κυβέρνηση τους καλεί σε διαλόγους-απάτη, την ίδια στιγμή που δε λέει κουβέντα για τα αιτήματα τους. (Δείτε εδώ αναλυτικά την ομιλία του).
«Δεν είναι ''παράλληλο πρόγραμμα'', είναι ένα πρόγραμμα απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του τρίτου μνημονίου και των προηγούμενων μνημονίων», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, πέρα από τις «παροχές» - που δεν αποτελούν ούτε ψίχουλα - περιέχει όλο εκείνον τον σκελετό, μέσα από τον οποίο θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της Υγείας στο επόμενο μνημόνιο που θα υπογραφεί - είτε όταν η κυβέρνηση πάρει καλό βαθμό στην αξιολόγηση, είτε για τη λεγόμενη ρύθμιση του χρέους. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα)
«Τσακώνεστε τόσο πολύ για τόσο λίγα ψίχουλα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης και εκείνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη δευτερολογία του το Σάββατο. (Δείτε εδώ αναλυτικά την τοποθέτησή του).
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ενταγμένο στην αντιλαϊκή πολιτική, είναι ενταγμένο στη λογική και την πολιτική των μνημονίων» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη στο νομοσχέδιο που παίρνει από τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους για να δώσει στο λαό.(Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου ΕΔΩ)
«Δεν ξεγελάτε κανένα», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής και χαρακτήρισε υποκρισία το ενδιαφέρον για τους εξαθλιωμένους όταν η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί φτώχεια και ανεργία. (Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση της Διαμάντω Μανωλάκου ΕΔΩ)
Η κυβέρνηση προσπαθεί με φτηνό αντιπερισπασμό να κοροϊδέψει το λαό την ώρα που φέρνει το Ασφαλιστικό, ξεκληρίζει τους αγρότες με την ΚΑΠ και ετοιμάζει νέα φορολεηλασία με τα μέτρα-οδοστρωτήρα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν το καλοκαίρι και κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκπαιδεύει το λαό στη φτώχεια και του πετάει λίγα ψίχουλα, όσα πέφτουν από το αρχοντικό τραπέζι της πλουτοκρατίας, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Δελής, εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση του νομοσχεδίου. (Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Γ. Δελή ΕΔΩ).
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των άλλων κομμάτων
Για «ανακούφιση κοινωνικών ομάδων» και για «επούλωση πληγών εν μέρει», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις δραματικές συνέπειες που προκαλεί και το 3ο μνημόνιο στο λαό.
Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε περισσότερα ψίχουλα, τα οποία τα έδωσε από τα πλεονάσματα και όχι από τα ελλείμματα που προκαλεί η τωρινή κυβέρνηση.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης έκανε μια τοποθέτηση μίσους κατά των προσφύγων που προέρχονται από «τριτοκοσμικές χώρες», μίλησε για ισλαμιστές που προσελκύονται από τα «hot spots», αναφερόμενος προφανώς στα γυναικόπαιδα που πνίγονται στο Αιγαίο αφού πρώτα ξεριζώθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ έταξε άλλα, έφερε «ένα βαρύτατο μνημόνιο» που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και διεκδίκησε την πατρότητα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για λογαριασμό του κόμματός της.
Για προχειρότητα και αντιφατικότητα του νομοσχεδίου έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από Το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας.
Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε πως στηρίζει το νομοσχέδιο και ζήτησε συναίνεση, ενώ από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση σωτηρίας που θα προσελκύσει επενδύσεις.  
Θέλοντας να δημιουργήσει ένα ακόμα προκλητικό σόου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας «προδότη και δοτό» και την κυβέρνηση «προδοτική». Πάντως ο χρυσαυγίτης βουλευτής φρόντισε να βγάλει έξω από το κάδρο της κριτικής του το ντόπιο κεφάλαιο και τις στρατηγικές του επιλογές, αποδεικνύοντας ότι η φασιστική οργάνωση είναι το μακρύ χέρι των καπιταλιστών.