Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιεί την Ιταλία για τους πρόσφυγες

Αυστριακοί στρατιώτες στα σύνορα με την Ουγγαρία (πηγή: ΑΡ)
Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιεί η Αυστρία την Ιταλία όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους του περάσματος Μπρένερ λόγω του Προσφυγικού, με τον υπουργό Άμυνας να τονίζει ότι η αυστριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη «σε ακραία κατάσταση» ακόμη και να κλείσει τα σύνορα.
Μιλώντας από το Ίνσμπρουκ, κοντά στα σύνορα με την
Ιταλία, σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία πρέπει να διατηρήσει την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως η Βιέννη έχει υποχρέωση «να βοηθήσει τον εαυτό της», όπως μεταδίδει η αυστριακή «Standard». Επανέλαβε την πρόθεση για έλεγχο συνόρων στο Μπρένερ λέγοντας πως «Επειδή, αν η Ιταλία επιτρέπει ανεξέλεγκτη διέλευση και η Γερμανία στέλνει πίσω πολλούς από αυτούς, τότε η Αυστρία θα γίνει χώρος αναμονής», ανέφερε. Θα πρόκειται τότε για «ακραία κατάσταση», εξήγησε, στην οποία «τα σύνορα στο Μπρένερ θα κλείσουν».
«Αν η πιθανότητα να μπλοκάρει, η Αυστρία, τα σύνορα στο Μπρένερ για να σταματήσει τους μετανάστες προερχόμενους από την Ιταλία βρει επαλήθευση, θα είναι κάτι το πολύ σοβαρό», «απάντησε» , ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας «θα ήταν μια κίνηση αρνητική για την οικονομία, ενώ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και ένα αρνητικό μήνυμα για την Ευρώπη».
Όσον αφορά τους ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους που προτίθεται να εφαρμόσει η Αυστρία στα σύνορά της με την Ιταλία, η Κομισιόν εξέφρασε την «ανησυχία της», αναμένοντας πρόσθετες διευκρινίσεις από τις αυστριακές αρχές, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.