Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα (VIDEO)

Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-εκτρώματος που περιλαμβάνει καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων και κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα και αύριο Παρασκευή στην Επιτροπή και το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια της Βουλής με τη
διαδικασία να ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Σημείωσε ότι με το πολυνομοσχέδιο «διαμορφώνεται το έδαφος γα να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να παρθούν κι άλλα μέτρα» και ταυτόχρονα «δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την δράση των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει».
Έκανε λόγο για «άθλια κυβερνητική προπαγάνδα» που ισχυρίζεται ότι «ο λαός βγαίνει στο ξέφωτο» όταν το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον φόρους 1,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα που είναι συμπληρωματικά και λειτουργούν ως σωρρευτικά στα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «ούτε ανακούφιση» και κυρίως «ούτε αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών» του λαού όταν η κυβέρνηση με το νόμο για το ασφαλιστικό έβαλε ταφόπλακα στην 13η και 14η σύνταξη και κόβει το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 300 ευρώ.
Τόνισε πως υπάρχει «ολομέτωπη φορολογική επίθεση» και πως μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% η επιβάρυνση είναι 700 ευρώ ετησίως για μια λαϊκή οικογένεια, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι ενώ κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή στο λαό καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή εξυπηρετώντας τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Για τον «αυτόματο κόφτη» σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι τα μέτρα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και ότι από την περικοπή δαπανών δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία και Παιδεία. Ανέφερε επιπλέον ότι και ο «κόφτης» θα έχει «σαφή ταξικό προσανατολισμό» καθώς εξαιρούνται οι δαπάνες που πηγαίνουν στο κεφάλαιο μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του αναπτυξιακού νόμου.
Για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο για «συνδιαχείριση με τους δανειστές τις δημόσιας περιουσίας για τουλάχιστον 99 χρόνια» και πρόσθεσε ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους και για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων.
Για τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας» και την προστασία των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια και συμπλήρωσε πως είναι προσωρινή η προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.00 ευρώ μέχρι το 2018.  

Μεταβιβάζεται και ο ΟΣΕ

Για το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τις εταιρείες του Δημοσίου που εντάσσονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία μεταβιβάζονται προς ιδιωτικοποίηση οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
Αφαιρέθηκαν από το πολυνομοσχέδιο οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ που σύμφωνα με τον υπουργό θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με τους Θεσμούς.
Επιμένει να μιλά για «ισχυρή προστασία της πρώτης κατοικίας» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ενώ τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις βαφτίζει αξιοποιήσεις. Για τα «κόκκινα» δάνεια ανέφερε πως η ρύθμιση τους γίνεται προς όφελος των τραπεζών λέγοντας ότι «είναι απολύτως κρίσιμη για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» και επιβεβαίωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινή μέχρι το 2018 και για ακίνητα αξίας έως 140.00 ευρώ.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση καταργεί το ΤΑΙΠΕΔ που είναι προσανατολισμένο στις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει ένα νέο θεσμό που δεν θα είναι υποχρεωμένος να ιδιωτικοποιεί αλλά να αξιοποιεί όλη την δημόσια περιουσία.  

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ
Το πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα ότι δεν θα παρθούν άλλα αντιλαϊκά μέτρα επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνος Σπαρτινός κάνοντας λόγο για «τελευταία στροφή, τελευταία δημοσιονομικά μέτρα».
Επανέλαβε και το επιχειρήματα που εμφάνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν πρόκειται για νέα μέτρα και για νέο μνημόνιο» αν και ο «αυτόματος κόφτης» είναι ένα μνημόνιο διαρκείας που θα περικόπτει ακόμα και μισθούς και συντάξεις αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εμμέσως πλην σαφώς τους ζήτησε να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου μνημονίου που όπως είπε «το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης ψήφισε το καλοκαίρι».
Νέα Δημοκρατία
Καλωσόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και την προσγείωση του στην πραγματικότητα ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταικούρας. Όπως είπε η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο επειδή είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνισμού και δυναμιτίζει την ανάπτυξη διαλύοντας ανάμεσα σε άλλα τον ιδιωτικό τομέα εκφράζοντας για αυτό ιδιαίτερη ανησυχία. Έκανε λόγο για λανθασμένο μείγμα διαχείρισης προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα «σταθεί κριτικά στο ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης» του πολυνομοσχεδίου. Υποστήριξε ακόμη ότι το κόμμα του συστηματικά και υπεύθυνα θέλει την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυτή θα ολοκληρωθεί παρά την καθυστέρηση εφτά μηνών. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή η δόση που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Τέλος, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με κορμό την φιλελεύθερη ΝΔ η οποία θα φέρει νέες ισορροπίες εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Χρυσή Αυγή
Στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και στο ποιος θα καρπωθεί θα φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί επικέντρωσε ο ειδικός αγορητής της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης. Έκανε λόγο για «προδοτικό» πολυνομοσχέδιο διότι στο νέο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος θα ορίζεται από την Κομισιόν, αλλά εμφανίσθηκε θετικός στις ιδιωτικοποιήσεις όταν αυτές γίνονται προς τα μονοπώλια της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά έκανε κριτική στην κυβέρνηση που δεν παρέδωσε τη ΔΕΣΦΑ στη Ρωσική Gazprom, αλλά αντίθετα στην Αζέρικη SOCΑΡ με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ και ΕΕ.
Δεν παρέλειψε να χύσει το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού ζητώντας να κοπεί η σίτιση και η στέγαση των προσφύγων τους οποίους αποκάλεσε «λαθρομετανάστες» και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο Τουρισμό, τασσόμενος υπέρ της φοροελάφρυνσης τους.
ΠΑΣΟΚ
Δικαιωμένη εμφάνισε την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος και περιορίστηκε σε άσφαιρη κριτική ενάντια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Τάχθηκε ενάντια στον «κόφτη» όχι επειδή είναι αντιλαϊκός, αλλά επειδή η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετημένους μηχανισμούς δημοσιονομικής προσαρμογής που μπορεί να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και την Βουλή. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης λέγοντας ότι δεν φτάνει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων ενώ σε ότι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων περιορίστηκε σε κριτική για τον τρόπο που αυτές θα γίνουν και για τον χρονικό ορίζοντα που θα ισχύουν.
Όπως είπε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχει προβλήματα επειδή η κυβέρνηση υπονόμευσε την χώρα και την δυνατότητα για αποτελεσματική διαπραγμάτευση.
Το Ποτάμι
Την ανησυχία του για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κατά πόσο αυτή εξυπηρετείται από το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε και ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς σημειώνοντας την έλλειψη αναπτυξιακών διατάξεων.
Μάλιστα, εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του κεφαλαίου στον τουρισμό ή στην ζυθοποιία στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα λέγοντας ότι η κυβέρνηση με την φορολογία που επιβάλλει στην μπύρα επιδιώκει να εξοντώσει 250 επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο απασχολούν 70.000 εργαζόμενους. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προχωράει σε ισοπέδωση της (καπιταλιστικής) οικονομίας και δεν θέλει να γίνει η χώρα ελκυστική σε επενδύσεις.
ΑΝΕΛ
Από το έτερο κυβερνητικό κόμμα τους ΑΝΕΛ μίλησε ο Δημήτρης Καμένος και υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο έγινε με βάση την «κοινωνική δικαιοσύνη» σε μια προσπάθεια να κρύψει πως η έμμεση φορολογία πλήττει τους πιο αδύναμους οικονομικά και ότι ο «κόφτης» θα περικόπτει κοινωνικές δαπάνες έως και μισθούς και συντάξεις. 
Ένωση Κεντρώων
O ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Καρράς είπε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθεί, κριτικά όπως είπε, επί των άρθρων στην Ολομέλεια.
Σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό «κόφτη» υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική ενώ για την παράδοση των «κόκκινων δανείων» σημείωσε την ανάγκη να ρυθμιστούν τα ποσοστά των κερδών που θα αποκομίσουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την διαχείριση τους.
Σαν υπέρμαχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συμπλήρωσε πως «αν δεν νομοθετήσουμε στην ελεύθερη οικονομία ο καθένας θα κάνει ότι θέλει»

Επί της διαδικασίας 

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις απαράδεκτες διαδικασίες εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτίσει τα πράγματα, να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να μη γίνει απολύτως κατανοητή η κλιμάκωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση και να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. (Δείτε εδώ video)
Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για τις διαδικασίες που επιλέχθηκαν και κυρίως για το γεγονός ότι οι βουλευτές είχαν ελάχιστο χρόνο για να διαβάσουν τις χιλιάδες σελίδες του νομοσχεδίου, καθώς και για την απουσία παραρτημάτων που σχετίζονται με το νομοσχέδιο, όπως η λίστα των πρώην ΔΕΚΟ που περνάνε στη δικαιοδοσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. 
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπεραμύνθηκε των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 9ης Μάη. «Λελογισμένα, η συμφωνία έπρεπε να μετατραπεί σε νομοθετικό έργο, είπε», προσθέτοντας πως «δεν φέρνουμε νέα στοιχεία, είναι η συμφωνία η ίδια». 
Άκρως προκλητικός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «έχουν δημοσιοποιηθεί σε έναν ευρύ δημόσιο διάλογο», εννοώντας προφανώς τις διαρροές προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούνται καθυστερήσεις» γιατί «η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσει στην πρόοδο»!