Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Κλείνουμε θέματα» λένε υπουργοί και φέρνουν πιο κοντά στο λαό τα νέα μέτρα

Πιο κοντά στα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ φέρνει το λαό η κυβέρνηση που κάνει λόγο περί προόδου στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου που παραμένουν στην Αθήνα και μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις.
«Για πολύ μεγάλη πρόοδο» μίλησε το πρωί στον «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και σημείωσε πως έκλεισαν δύο θέματα, «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα δημοσιονομικά του 2018» και
εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα κλείσουν εύκολα και τα Ενεργειακά.
Για τα Εργασιακά προϊδέασε για χειρότερες εξελίξεις καθώς όπως είπε παραμένουν ανοιχτά διότι πλέον στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται και το ΔΝΤ όχι μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δήλωσε πως και το θέμα των Εργασιακών «θα λυθεί πάντως» με ορίζοντα τις 20 Μάρτη όπως και τα μέτρα και τα αποκαλούμενα αντίμετρα, επιβεβαιώνοντας ότι «συζητάμε με αφετηρία το 2%» επί του ΑΕΠ μέτρα για μετά το 2018.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τα «αντίμετρα» ο Γιώργος Σταθάκης έκανε σαφές πως δεν είναι απόφαση του Eurogroup τα πρόσθετα μέτρα να είναι κοινωνικά ουδέτερα, αλλά αυτό είναι μια επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως «επιδιώκουμε και κοινωνικά να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Και «κούρεμα» φόρων για τις χρεωμένες επιχειρήσεις προβλέπει η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πέραν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαπραγματευθούν τη μείωση των οφειλών τους προς τις εφορίες σε ΦΠΑ και ΦΜΥ, ενώ φαίνεται πως ανοίγει παράθυρο για «κούρεμα» και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων», δηλαδή τα χρήματα που έχει παρακρατήσει η επιχείρηση προκειμένου να τα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει ακριβώς με τις εργοδοτικές εισφορές.

Ο σχεδιασμός για τη ΔΕΗ

Στα Ενεργειακά το μείζον θέμα είναι η ΔΕΗ και το πελατολόγιό της, που απασχολεί επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να μπουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως το σχέδιο συρρίκνωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει και «μετακίνηση πελατών» σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και την ενεργοποίηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, δηλαδή αγορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική από επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, το οποίο απομένει να τεθεί σε λειτουργία.

Συνεδριάζει το EuroWorking Group

Το βράδυ της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα καταγράψει σε πρώτο επίπεδο τα περί προόδου και σε δεύτερο ίσως δείξει το χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
«Εφόσον συνεχίσουμε εντατικά θα έχουμε το staff level agreement (τεχνική συμφωνία) μέχρι τις 20 του μήνα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει ένταση στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με αφορμή και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2016.