1871 Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δραστηριοποιούμενη στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών, απ' όπου προέκυψε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) και στην ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.
1909 Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται στις καπναποθήκες όπου κλείστηκαν οι έμποροι και στη συνέχεια στη Χωροφυλακή πετυχαίνοντας την απόλυση των συλληφθέντων συναδέλφων τους. Οι έμποροι ικανοποιούν τα αιτήματα των καπνεργατών.
1922 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.
1929 Στην Ελευσίνα απεργούν 2.500 εργάτες ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθιέρωση 8ωρου, αναγνώριση του σωματείου, επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών. Η Αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς σκοτώνοντας τον εργάτη Δημήτρη Μιχαήλο (και άλλον έναν τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά), τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Η κηδεία του Μιχαήλου ήταν πάνδημη. Παρά τη σύλληψη της απεργιακής επιτροπής η απεργία συνεχίστηκε μέχρι και τις 14/3 πετυχαίνοντας επαναπρόσληψη απολυθέντων, ίδρυση Ταμείου Συντάξεως, αναγνώριση του σωματείου, μικρές αυξήσεις στο μεροκάματο.
1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και μέσα σε όργιο αίματος, διωγμών, συκοφαντικής αντικομμουνιστικής εκστρατείας, διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε 4.848.000 ψήφους και 81 βουλευτές. Τέσσερις μέρες μετά οι ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου.
1943 Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές οι διαδηλωτές είχαν απώλειες 10 νεκρούς και πάνω από 134 τραυματίες. Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Ετσι ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση.
1949 Συνέρχεται η 2η Κομματική Σύσκεψη των καθοδηγητικών στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επεξεργάστηκε τα θέματα που είχε θέσει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949).
1951 Εκτελούνται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς. Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές σχετικά με την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη.
1953 Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.
Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκαν με σημαντικά βήματα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, τη διαπάλη με οπορτουνιστικά ρεύματα, καθώς και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που, ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και με όχημα τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» προωθήθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
2013 Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβεζ Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.