Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Προκλητικός κήρυκας της θεωρίας των δύο άκρων

Μερικά από τα πιο αντιδραστικά ιδεολογήματα της αστικής τάξης επιστράτευσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο 10ο συνέδριο του κόμματός του που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι μπορεί να το βγάλει από την κρίση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε μια «συμφωνία αλήθειας» με όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που θα φέρει «οξυγόνο» στην Ελλάδα, που «ασφυκτιά και κινδυνεύει», κάνοντας λόγο για μια «νέα μεταπολίτευση με τη ΝΔ μπροστά
σε όλα». Παράλληλα, υποσχέθηκε ένα «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» που θα καταρτιστεί «σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά αξιοποιώντας πρωτίστως δικές μας ιδέες και δικές μας προτάσεις».
«Ανάπτυξη για μας σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει στήριξη του έντιμου και ευσυνείδητου επιχειρηματία, σημαίνει απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της επιχειρηματικότητας» ανέφερε στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η «συμφωνία αλήθειας» και το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέφυγε με τον πλέον προκλητικό τρόπο στη θεωρία των δύο άκρων. «Στεκόμαστε απέναντι στον ισοπεδωτικό εξισωτισμό. Γιατί τα πολιτικά άκρα, από το φασισμό έως τον κομμουνισμό, θέλουν όλοι στο τέλος να είναι ίδιοι» σημείωσε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στη λογική της ταξικής συνεργασίας, προκειμενου να πείσει το λαό να σκύψει το κεφάλι. «Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών» είπε. «Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους για έξοδο από την κρίση είναι κοινό» πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει τον εξανδραποδισμό του λαού.
Θέλοντας να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τυχοδιωκτισμό και ανικανότητα της "πρώτη φορά αριστερά"», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την «πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά». Αφού εκτίμησε ότι «σήμερα δημιουργούνται και πάλι οι συνθήκες, όχι απλά για μια εκλογική νίκη, αλλά για μία πολιτική κυριαρχία», επισήμανε ότι «δεν μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, μιλώντας για «Παιδεία ελεύθερη και πλουραλιστική», με «πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης».