Όπως είπε, από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου ξεχωρίζει η
διάταξη με την οποία η κυβέρνηση «παρεμποδίζει, βάζει νέες δυσκολίες στο δικαίωμα των εργαζόμενων για την απεργία, στη μεγαλύτερη δυνατή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση με τη διάταξη αυτή ακολουθεί μια υπονομευτική τακτική απέναντι στην καρδιά του εργατικού κινήματος».
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της υπουργού Εργασίας ότι μόνο «μικροαλλαγές» κάνει στην απεργία φέρνοντας το 50%+1 για την απαρτία στη συνέλευση, υπενθύμισε πως στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις υπάρχουν βάρδιες. «Πώς θα μαζευτεί αυτό το 50%+1, δεν πρόκειται να μαζευτεί ποτέ επί της ουσίας», είπε. Επίσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα όταν λένε ότι οι αλλαγές έχουν οριακό χαρακτήρα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι αυτός ο Αρμαγεδδών έρχεται την ίδια στιγμή που μένει αλώβητο ένα νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες το 95% των απεργιών. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε όλα εκείνα που ζήτησαν ο ΣΕΒ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, όπως τις ομαδικές απολύσεις και το μισθολογικό λοκ άουτ. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε τις Ενώσεις Προσώπων, «τις άτυπες αυτές μορφές που υπονομεύουν τα σωματεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις», επομένως είναι θρασύτατος ο ισχυρισμός ότι έτσι θα αποκατασταθεί η δημοκρατία στα σωματεία.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποδόμησε και τα κυβερνητικά πανηγύρια ότι με τις αλλαγές του νέου πτωχευτικού κώδικα διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι: «Τι κάνετε επί της ουσίας; Μόνο έξι μισθούς λέει, τα υπόλοιπα δεδουλευμένα στον αγύριστο. Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία στον αγύριστο».
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και σε άλλες αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την περιστολή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος στο Δημόσιο, βάζει στο στόχαστρο το επίδομα αναπηρίας, συνεχίζει να απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θωρακίζει τους πλειστηριασμούς μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ με τροπολογία που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου μέσω απελευθερώσεων, ιδιωτικοποιήσεων κλπ., στο Κτηματολόγιο που αποσκοπεί να διευκολύνει την αλλαγή χρήσης γης, στην παραχώρηση «γης και ύδατος» στο κεφάλαιο μέσω της αλλαγής του μεταλλευτικού κώδικα, αλλά και στη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης για την οποία τόνισε ότι είναι αντιδραστική και ιδιωτικοποιεί τη δικαιοσύνη.
Για τα επιδόματα σημείωσε πως αυξάνονται κατά ένα ευρώ την ημέρα για ορισμένες κατηγορίες, ενώ για άλλες κατηγορίες κόβονται. Στηλιτεύοντας παράλληλα την επιδοματική λογική της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως αποσκοπεί στο να βάλει τη διαχωριστική γραμμή «όχι ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο, που είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή, αλλά ανάμεσα στον εξαθλιωμένο και σε αυτόν που έχει λίγο παραπάνω από τον εξαθλιωμένο» για να φτωχοποιηθεί και η συνείδηση του κόσμου.
«Η επίθεση θα συνεχιστεί και μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια γιατί οι μνημονιακοί νόμοι θα υπάρχουν, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα υπάρχουν», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρέπει να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Απαντώντας δε στον υπουργό Οικονομικών που είπε ότι «δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη», ανέφερε πως «εμείς του λέμε να δεις τι σου ‘χουμε ετοιμάσει για μετά».