Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η τράπεζα θεμάτων


 Έχοντας κανείς υπόψη του τι βίωσαν οι μαθητές τα δυο τελευταία χρόνια, δεν μπορεί παρά να δώσει πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σε αυτά που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, ευχόμαστε να εκπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους τους.

Σε αυτά που η όποια προσπάθεια τους δεν δικαιώθηκε, ευχόμαστε να βρουν το δρόμο τους και να κάνουν πράξη τα όνειρα τους.

Και στους μεν και στους δε να επισημάνουμε ότι ο αγώνας τους για τη ζωή τώρα ξεκινάει. Θα χρειαστούν δύναμη, αισιοδοξία,  διάθεση για αγώνα και διεκδίκηση για να κατακτήσουν αυτά που δικαιούνται για μια αξιοπρεπή ζωή.

 

Η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων έπεσε. Οι 18.209  λιγότεροι από πέρσι εισαχθέντες στα ΑΕΙ, ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε η κυβέρνηση και την οποία υπερασπίζεται πεισματικά με βασικό επιχείρημα τους εισακτέους με βαθμολογία 3 και 4. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν σε πολλές περιπτώσεις, υποψήφιοι με υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, να μείνουν  εκτός ΑΕΙ επειδή δεν έπιασαν τη βάση σε ειδικά μαθήματα, τα οποία δεν διδάσκονται καν στο Λύκειο!

 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η «Τράπεζα θεμάτων» και τα διπλά μηχανογραφικά που έρχονται για τους υποψήφιους της επόμενης χρονιάς,  είναι το  «επιστέγασμα» σε ένα Λύκειο,  προθάλαμο και λαιμητόμο εισαγωγής στα ΑΕΙ, που είναι μακριά από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και που οι κυβερνήσεις διαχρονικά το έχουν μετατρέψει σε ένα σκληρό, ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο.

Η ΕΒΕ αποτελεί εργαλείο  αποτελεσματικής ενίσχυσης της κατάρτισης, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και επιστημονικής γνώσης.

Με τις χιλιάδες κενές θέσεις που μένουν στα ΑΕΙ θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αναδιοργάνωση σπουδών και τμημάτων ή και την κατάργηση κάποιων από αυτά.

Από την άλλη ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης (κολλέγια, πανεπιστήμια, ΙΕΚ), που  διεκδικεί μερίδιο από  την πίττα της κατάρτισης , με τους σχολάρχες να τρίβουν τα χέρια τους για την αυξανόμενη πελατεία.

 

Η ΕΒΕ ήταν η «χαριστική βολή» μιας δύσκολης χρονιάς για τους μαθητές της Γ' Λυκείου με κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας, με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και τα προβλήματα της. Θεσμοθετήθηκε , ένα εξάμηνο πριν από τις εξετάσεις, αλλάζοντας ουσιαστικά το σύστημα εισαγωγής για τα παιδιά που είχαν ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους.

 

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να ορθώσουν ανάστημα σε αυτή την πολιτική που μετατρέπει τα σχολεία σε εργαστήρια καταρτισμένων, μακριά από τις εξελίξεις των επιστημών και της τεχνολογίας, από τις ανάγκες της εποχής,  που απαιτούν ανθρώπους με ολόπλευρη μόρφωση ικανούς να ενταχθούν στη κοινωνία και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Ένα πρώτο βήμα είναι η κατάργηση της ΕΒΕ και της τράπεζας θεμάτων.

 

Πάρος 1-9-21