Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Με κοκορομαχίες δεν καλύπτονται οι ευθύνες κανενός

 


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες, «κοκορομαχίας» μεταξύ Επάρχου και Δημάρχου με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Φυσικά και οι στέκονται μακριά από την ρίζα του προβλήματος, που είναι η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά. Οι ευθύνες αυτής της πολιτικής είναι εγκληματικές αφού υποταγμένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων προσαρμόζουν την πολιτική τους ανάλογα. Έτσι η ανακύκλωση υλικών προωθείται κατά περίπτωση εκεί που οι όμιλοι αποκομίζουν κέρδη και ποτέ μέχρι σήμερα δεν προωθήθηκε κεντρικά η ανακύκλωση στη πηγή της συλλογής τους, γεγονός που θα μείωνε θεαματικά τον όγκο των απορριμμάτων που θάβονται.Επίσης τεράστιες οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας για την υποστελέχωση των Δήμων και ειδικότερα της υπηρεσίας καθαριότητας, που εν μέσω καλοκαιριού, μας στερούν ακόμα την δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων, γιατί «παράπεσαν» τα έγγραφα του Δήμου και προσλήψεις θα γίνουν τον Ιούλιο, αν βρούμε προσωπικό τέτοια εποχή.

Μακριά και οι δυο τους από τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος γιατί πέρα από τα λόγια, «αναπνέουν τον ίδιο αέρα». Μακριά και οι δυο τους από το να δείχνουν τον ένοχο για την κατάσταση που επικρατεί. Η αντιπαλότητα τους είναι «δήθεν» και έχει να κάνει απλά με την κατάκτηση της τοπικής εξουσίας.

·        Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι βέβαια τεράστιες. Ο θεωρητικός χρόνος ζωής του κυττάρου στον ΧΥΤΑ τελείωσε το 2018. Ο Δήμος τότε έπρεπε να είναι έτοιμος και να δημοπρατεί το δεύτερο κύτταρο. Όμως οι μελέτες ξεκίνησαν πριν από τις εκλογές του 2019.

Από την άλλη η ανακύκλωση περιορίστηκε στους μπλε κάδους και αφορούσε μόνο τα νοικοκυριά αφού οι επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν με οργανωμένο τρόπο.

Η τριτοκοσμική κατάσταση στο Ζευλάκι δεν είναι σημερινή. Την καταγγέλλουμε διαχρονικά από το 2019,μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν άναβαν φωτιές και έκαιγαν κουφώματα, έπιπλα κλπ προκαλώντας τοξικό νέφος λόγω των χρωμάτων και των πλαστικών, καύση που σταμάτησε μετά την παρέμβαση μας .Διαρκώς από τότε με επιμονή αναδεικνύαμε το πρόβλημα  και καταγγέλλουμε την κατάσταση στο Ζευλάκι.

·        Κάπως αργά λοιπόν, ο κύριος  Έπαρχος ανακαλύπτει τα προβλήματα του νησιού του, λες και δεν ζούσε εδώ, ανακαλύπτοντας και το Ζευλάκι μετά από τέσσερα χρόνια, όχι επειδή το είδε αλλά του το καταγγέλλουν! Θα έρθει φυσικά και η ώρα να μας πεί τι έκανε για την Πάρο εννέα χρόνια από την θέση του.

Και για να μείνουμε στα απορρίμματα ας θυμηθούμε ότι στήριξε τη δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ και την κατάργηση του ΣΥΔΙΣΑΠΑ, επιφέροντας την τεράστια αύξηση των λειτουργικών εξόδων του ΧΥΤΑ από τις 280.000 ευρώ περίπου το 2020 στο ποσό του 1,3 εκ. ευρώ περίπου,με ετήσια αύξηση,  ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Από την άλλη αναπαράγει άκριτα το «σκονάκι» του κυρίου Περιφερειάρχη σχετικά με τον ΦΟΣΔΑ και τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ø  Ο Δήμαρχος από την μεριά του με την γνωστή τακτική των ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων και τα δελτία τύπου μιας εικονικής πραγματικότητας, που απευθύνεται σε όσους δεν ζουν σε αυτόν τον τόπο, προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα και τα αποτελέσματα της εννιάχρονης πολιτικής του.

Ø  Ο δε Έπαρχος έχει μπλέξει προφανώς την υποψηφιότητα του με τον θεσμικό του ρόλο. Να του θυμίσουμε ότι με χιλιάδες επισκέπτες στο νησί παραμένουν και διευρύνονται οι εγκληματικές λακούβες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης ότι η σήμανση στα νεοασφαλτοστρωμένα τμήματα είναι ελλειπής (απαγορευτικά προσπέρασης, μειωμένης ταχύτητας) και επείγει η άμεση διαγράμμιση τους.

Κοινές οι πορείες τους λοιπόν, κοινή και η (λειψή) διαχειριστική τους τακτική,και το νησί μας δεν έχει την  πολυτέλεια ούτε για πειράματα ούτε έχει ανάγκη από αλλαγή διαχειριστή. Έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής.

Πάρος 22-6-23