Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Φοροληστεία με το ΦΠΑ

Αποκαλυπτική είναι και η θέση, που ήδη από το 2012 έχει διατυπώσει η πλευρά του ΔΝΤ, σχετικά με την «ουδέτερη δημοσιονομική υποτίμηση», για τη μετατόπιση του «βάρους» από τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), καθώς και στην ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, φτηναίνουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας», χωρίς όμως να μειώνεται ο μισθός, δηλαδή τα λεφτά που παίρνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι, και κάνουν ακριβότερα τα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ έχει επισημάνει: «Μια άρτια φορολογική μεταστροφή από την εργασία στην κατανάλωση, θα μπορούσε να μειώσει τις
στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας με πιο ήπιους τρόπους και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη»... Θα την ενισχύσει όμως; Είναι ένα ερώτημα, από τη σκοπιά των καπιταλιστών βεβαίως, που δείχνει την αντίφαση της αστικής πολιτικής, αντίφαση που εδράζεται στις αντιφάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι είναι ο καπιταλισμός και έτσι λειτουργεί. Εκτός και αν οι τιμές δεν αυξηθούν ανάλογα με την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά λιγότερο, προκειμένου να μη μειωθεί ο τζίρος, πράγμα δύσκολο. Βεβαίως μια χασούρα από την αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να αντισταθμίζεται από τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς. Αυτό, όπως φαίνεται, πασχίζει να κάνει η κυβέρνηση. Αλλωστε, το 2013 πράγματι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2012, αλλά τα κέρδη ήταν αυξημένα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φροντίζει για την αύξηση των κρατικών εσόδων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποκάλυψε τις προάλλες ότι η διαβούλευση για το νέο καθεστώς ΦΠΑ αφορά στη διασφάλιση πρόσθετων εσόδων, στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πλευρά της, ήδη ανέβασε τον εισπρακτικό στόχο για το ΦΠΑ στο 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ομολογεί πλέον και δημόσια ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών να υπενθυμίσουμε ότι ο εισπρακτικός στόχος για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο διατηρείται, φτάνει σε 2,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε κάθε περίπτωση, κριτήριο και της σημερινής συγκυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων του κεφαλαίου, στους οποίους εντάσσεται και η απογείωση των αντιλαϊκών φόρων μέσω του ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποιοδήποτε «εναλλακτικό» σενάριο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα), συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, όπως στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, σε κατηγορίες τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων, που αφορούν στις καθημερινές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13% (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς), τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γκάμα των εμπορευμάτων, μέχρι το 2010, ήταν στο 9%. Στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις, έφτασε στο 13%, παίρνοντας αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να παγιώσει αυτήν την αύξηση, αλλά να συμβάλει με άλλο τόσο ή και ακόμη περισσότερο...