Συνέντευξη με τον Μανώλη Βαρδαβάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Υγεία - Πρόνοια και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ
Για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι με την πολιτική της «αλλάζουν τα πράγματα», ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Μανώλη Βαρδαβάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Υγεία - Πρόνοια και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ.
***
--
Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικόνα «ανάταξης» του τομέα της Υγείας και
επικαλείται διάφορα στοιχεία για μαζικές προσλήψεις, σταθεροποίηση και
αύξηση της χρηματοδότησης, εξορθολογισμό των δαπανών και άλλα. Πόση
σχέση έχει αυτή η εικόνα με την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί
και ασθενείς;-- Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να κρύψει
ότι συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησής του, η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι υγειονομικοί και οι ασθενείς τη διαψεύδει.
Τη διαψεύδουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές ή να έχουν συγχωνευθεί δεκάδες κλινικές, Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ, και να κινδυνεύουν πολλά περισσότερα. Πρόσφατο παράδειγμα η συγχώνευση της Καρδιολογικής Μονάδας και Υπομονάδας στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», που ήδη λειτουργεί με ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση για το λαό θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αφού οι ανάγκες του σε υπηρεσίες Υγείας αυξάνουν, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ (κατά 38%) και τις μονάδες ΠΕΔΥ (κατά 5%).
Την κυβερνητική προπαγάνδα διαψεύδει κυρίως η καθημερινή εμπειρία των λαϊκών οικογενειών, που ταλαιπωρούνται με τις πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ή αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν περίθαλψη. Τη διαψεύδουν οι χρόνιοι πάσχοντες που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, καθώς και οι συνάνθρωποί μας με μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες που δεν μπορούν να βρουν θέση σε ένα από τα ελάχιστα δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης με συνολικά 200 περίπου κρεβάτια, ενώ απαιτούνται πάνω από 2.000.
-- Ειδικά στο θέμα των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, ποια είναι η πραγματικότητα;
-- Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες ξεπερνούν τις 30.000 - με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς των μονάδων που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες - και ενώ μόνο το διάστημα Γενάρη 2015 - Σεπτέμβρη 2016 αποχώρησαν πάνω από 7.000 υγειονομικοί, είναι πρόκληση να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την πρόσληψη ελάχιστων μόνιμων υγειονομικών, που δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων με μειωμένα δικαιώματα, επικουρικών, με μπλοκάκι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που δεν προστίθενται στον υπάρχοντα ανεπαρκέστατο αριθμό εργαζομένων, αλλά αντικαθιστούν προσωρινά ένα μέρος των μονίμων εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται και τους συμβασιούχους και επικουρικούς που απολύονται.
Δηλαδή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στελέχωση των δημόσιων Μονάδων Υγείας είναι «μηδέν εις το πηλίκον». Η κυβέρνηση επεκτείνει το καθεστώς της μερικής - προσωρινής απασχόλησης, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι έχουν τον ίδιο «καημό»: Να μην κοστίζουν στο κράτος, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των Μονάδων Υγείας, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κλινικές που κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα η Ενδοκρινολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νίκαιας, όταν συνταξιοδοτηθεί ένας μόνιμος γιατρός, ή απολυθεί ένας επικουρικός. Να μεγαλώνει η ταλαιπωρία για τις λαϊκές οικογένειες, που συχνά, σε περίπτωση νοσηλείας, συγγενείς με βάρδιες μένουν δίπλα στον ασθενή, γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγοστό. Να αυξάνει η εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, που δουλεύουν απανωτές εφημερίες και βάρδιες, απόγευμα, πρωί, νύχτα, με χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
-- Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, εκδηλώθηκε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το σημερινό χάλι στην Υγεία. Πώς σχολιάζετε αυτή την αντιπαράθεση;
-- Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ αποσκοπεί στο να κρύψει τη σύμπλευση των κομμάτων αυτών στο κύριο, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατρέπουν σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Την εφαρμογή των «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.
Αποτέλεσμα είναι η επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ομιλο «Υγεία», που τα καθαρά του κέρδη μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2016 έφτασαν τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά και στον τομέα της αποκατάστασης, όπου σε συνθήκες κρίσης αυξάνονται οι επενδύσεις και μεγαλώνει ο ιδιωτικός τομέας.
Ταυτόχρονα, προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, που παραχωρήθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΜΥ από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως η Μονάδα Υγείας στο Ολυμπιακό Χωριό είχε παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Χοντρό ψέμα αποτελούν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.
Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ακόμα λιγότερες και ενιαία για όλους κρατικές και ασφαλιστικές παροχές Υγείας. Απαιτεί εξασφάλιση πεδίων για να επενδυθούν με εξασφαλισμένη κερδοφορία τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών. Γι' αυτό θα συνεχιστεί η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική που ευθύνεται για τη σημερινή άθλια κατάσταση
--
Με δεδομένα τα παραπάνω, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί ο
αγώνας των υγειονομικών, γενικά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών
στρωμάτων στο μέτωπο της Υγείας;-- Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν δεχόμαστε να θυσιάζεται η υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και παλεύουμε για την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα, όπως μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης των Μονάδων Υγείας, κατάργηση όλων των πληρωμών.
Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται να ενταχθούν όλες οι δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, με συνδυασμένα αιτήματα και αγωνιστικές παρεμβάσεις. Με προτεραιότητα να δυναμώνει η αλληλεγγύη, η εξασφάλιση πλήρους και απολύτως δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης στους άνεργους και ανασφάλιστους.
Ιδιαίτερα καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υγεία των λαϊκών οικογενειών. Να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, που ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας προς όφελος των καπιταλιστών.
Γιατί όσες περιγραφές της απαράδεκτης κατάστασης και αν κάνουν, από τη στιγμή που η γραμμή τους υποτάσσεται στο σχέδιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της χώρας, συμφωνούν δηλαδή με το στόχο της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών, λύση υπέρ του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει. Αντίθετα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται.
Καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες, ότι μπορούμε τάχα να γλιτώσουμε από τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων, χωρίς να συγκρουστούμε με την «πηγή» τους, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η ΕΕ. Οτι μπορεί τάχα να υπάρξει «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, με «κοινωνικό πρόσημο», από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να οργανωθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, των επιτροπών ανέργων, των Λαϊκών Επιτροπών. Να δυναμώσουμε μαζί τον αγώνα, όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε, αλλά και για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας στην κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, χωρίς πλαφόν και περικοπές.
Να διεκδικήσουμε μαζί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργολαβικών και των συμβασιούχων, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και των εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου.
Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που υπηρετούν την πολιτική των μονοπωλίων. Να συμβάλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο προς όφελος του λαού. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να αγωνιστούμε μαζί.